Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری فارس از تسوج، فرهادآخوندی، عضو هیات علمی دانشگاه هنر اسلامی تبریز پس از بازدید میدانی از مسجد جامع تسوج که به عنوان تنها مسجد تاریخی بازمانده از دوران ایلخانیان از آن یاد می شود در گفت و گو با خبرنگار فارس در تسوج با ابراز نگرانی از وضعیت این مسجد از نظر نگهداشت آن اظهار کرد: متاسفانه ترک های دیوارها تا خود گنبدهای بلند آن ادامه یافته و اگر چنانچه سریعا به وضع آن رسیدگی نشود با کوچکترین حرکت سقف و گنبدهای مسجد فرو خواهد ریخت و خسارات جبران ناپذیری را بر پیکره این اثر تاریخی و منحصر به فرد ایران و آذربایجان وارد خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دانشیار دانشگاه هنر تبریز با بیان اینکه در مشاهدات میدانی شاهد تغییر شکل های خارج از صفحه در دیوارهای ضلع غربی بودیم گفت: این تغییرشکل ها به هیچ وجه طبیعی نبوده و نشانه های خوبی برای یک بنای تاریخی نیست بنابراین لازم است یک تیم متخصص و حرفه ای مطالعات علمی خود را در این باره شروع کنند و در ادامه سریعا چاره جویی شود.

موسس رشته ارشد استحکام بخشی بناهای تاریخی در ایران افزود: استحکام بخشی این بنا نباید به دست افراد معمولی و چند بنا و کارگر سپرده شود بلکه نیازمند مداخلات علمی و تخصصی است و در ادامه نیازمند طراحی و اجرای یک پروژه عظیم مرمت و مقاوم سازی است.

وی افزود: با توجه به کشف چند قبر در زیر این مسجد تردید نباید داشت که این اثر دارای تاریخچه ای منحصر به فرد و حاوی اطلاعات گران قیمتی است که در زیر آن مخفی است. به عبارت دیگر چیزی که الان ما مشاهده می کنیم همه آن چیزی نیست که این مسجد در دل خود نهان دارد!

آخوندی گفت: متاسفانه در مورد بناهای تاریخی آنچه که در مورد مرمت و مقاوم سازی بناهای تاریخی کشور شاهد آن هستیم مشاهده عینی یک تَرَک ساده و سپس پوشاندن صوری آن ترک است و کمتر به عمق ترک و عوارض جانبی آسیب ها توجه می شود.

وی اضافه کرد: مداخلاتی که در مورد بناهای تاریخی باید انجام شود مانند درمان های پزشکی است. یعنی بعد از ویزیت اولیه باید مطالعات لازم از نظر آسیب وارد شده به پیکره شناسایی شود. از این رو لازم است میزان آسیب وارد شده به دیواره ها و سقف این بنا از طریق دستگاه های ویژه آندوسکوپی، اسکن لیزری، توموگرافی، اولتراسونیک انجام شود .

 آخوندی تصریح کرد: متاسفانه بناهای تاریخی زیان گویا و بلندی برای بیان دردهای خود ندارند از این رو لازم است کارشناسان تخصصی بر اساس مشاهدات عینی خود در مورد بیماری و عوارض آسیب های وارد شده سخن بگویند. شاید برخی از این تست ها و دستگاه ها را در ایران نداشته باشیم اما قدمت و اهمیت این بنا ایجاب می کند که حتی اگر لازم شد از طریق شرکت های بزرگ خارجی و کارشناسان یونسکو برای انجام این مطالعات از کشورهای دیگر کمک گرفت.

 

این استاد دانشگاه در پاسخ به سوال خبرنگار ما در مورد وضعیت درخت قدیمی چنار که در جوار مناره این مسجد سر به فلک کشیده گفت: یکی از ویژگی های برجسته و منحصر به فرد این مسجد، وجود همین اثر طبیعی در کنار مسجد است. متاسفانه به این اثر نیز توجه چندانی نشده است. حتی شاخه بزرگی که چندی پیش از این درخت جدا شده و شکست باید برای مطالعات بعدی حفظ می شد که متاسفانه این اقدام صورت نگرفته است.

وی افزود: چندی پیش یکی از درختان تاریخی شهر گیمارش پرتقال که ثبت جهانی می باشد با قدمت چندصدساله مورد صاعقه قرار گرفت و از بین رفت اما مسئولان این شهر، این اثر تاریخی اما سوخته را به موزه شهر منتقل کرده و به شدت از باقی مانده این درخت سوخته صیانت می کنند و حتی آن را معرض دید گردشگران قرار داده اند. بنابراین توصیه من این است که در کنار توجه به بنای تاریخی مسجد، به این اثر تاریخی و طبیعی هم توجه شود و اقدامات و مداخلات تخصصی لازم برای حفظ آن انجام شود.

آخوندی، با هشدار نسبت به وضعیت فعلی مسجد جامع تسوج، از همه مسئولان ارشد استان، مسئولان میراث فرهنگی، خیرین محلی و گروه های مردم نهاد و رسانه های گروهی درخواست کرد تا نسبت به ابن تنها یادگار مذهبی دوران ایلخانی حساسیت بیشتری به خرج دهند.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: دانشگاه هنر اسلامی تبریز تسوج درخت قدیمی چنار بناهای تاریخی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۵۷۹۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

همایش تاثیر بحران‌های طبیعی بربنا‌های تاریخی در سمنان

به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان،️  در این همایش پروفسور گرون آرون عضو هیات رییسه موسسه تحقیقاتی ایسکارسا و استاد دانشگاه در ترکیه و پروفسور نیلگون الگون عضو تخصصی موسسه ایسکارسا درباره نتایج تحقیقاتشان برحفظ ونگهداری بنا‌های تاریخی سخنرانی کردند
امضای تفاهم نامه همکاری پارک علم و فناوری دانشگاه سمنان و سازمان نظام مهندسی ساختمان استان سمنان مبنی بر همکاری‌های دوجانبه برای بکارگیری فناوری‌های نوین و حمایت از دانش بنیان‌های این بخش از برنامه‌های این همایش بود
فاطمه داوری مدیر کل دفتر حفظ و احیا بنا‌ها، بافت‌ها و محوطه‌های تاریخی و فرهنگی وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی این همایش گفت: از ۱۹ هزار بنا و محوطه تاریخی در کشور ۱۴ هزار بنا در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و ازاین رقم ۱۰ هزار بنا درمالکیت بخش خصوصی و مابقی در مالکیت دستگاه‌های دولتی است
داوری با بیان اینکه این بنا‌ها در معرض انواع بحران هاو حوادث طبیعی قرار دارند افزود:در بودجه امسال ۲۰۰ میلیاردتومان به عنوان منابع متمرکز حفاظت از بنا‌ها و محوطه‌های تاریخی کشور در نظر گرفته شده واما این رقم تا اعتبار مورد نیاز فاصله زیادی دارد و بهمین علت برای جلب مشارکت مردم ازپارسال انجمن خیران میراث فرهنگی فعال شده و تا پایان اردیبهشت هم شعبات استانی این انجمن فعال خواهد شد
مدیر کل دفتر حفظ و احیا بنا‌ها، بافت‌ها و محوطه‌های تاریخی و فرهنگی وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی گفت: چند سالی است مطالعات مربوط به حفظ و الگوسازی بنا‌های تاریخی شیخ علا الدوله سمنانی با تمرکز بر شناخت و تبیین فرایند اجرای این طرح بابهره گیری از فناوری‌های نوین برای الگوسازی در دانشگاه سمنان آغاز و نتایج خوبی نیز حاصل شده شده است. در این همایش هم به همین علت این طرح مطرح و بررسی شد
۶۰۰ بنای تاریخی استان سمنان در فهرست آثار ملی ثبت شده که ازاین تعداد ۴۰۰ بنا مربوط به دوران پیش از قاجار است.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • بازدید رایگان از موزه‌ها برای معلم‌ها و استادان
  • برگزاری ۲۵۰ برنامه به مناسبت هفته میراث فرهنگی در گیلان
  • بازدید رایگان معلمان و اساتید از موزه‌ها و محوطه‌های تاریخی
  • جشنواره چند رسانه‌ای وزارت میراث فرهنگی در کرمان برگزار می‌شود
  • تغییر مهلت پرداخت عوارض ساخت بناهای گردشگری در ملک‌های تاریخی
  • همایش تاثیر بحران‌های طبیعی بربنا‌های تاریخی در سمنان
  • مافیای «بافت تاریخی» به زمین می‌خورد؟
  • هفتاد اثر موزه شوش، مرمت شد
  • میراث‌فرهنگی اصفهان باید دوباره زنده شود
  • حیدرآباد؛ اصفهانی نو در قلب هندوستان